+
Ladataan haku

Mario Kart 8
30.06.2014 - Kirjoittanut: Lucar - Kommentit

Mario Kart -pelisarja on sinnitellyt Nintendon suosituimpien pelien listalta sarjan ensimmäisen, Super Nintendolle julkaistun pelin, Super Mario Kartin ilmestymisestä lähtien. Nyt siitä on aikaa 22 vuotta ja Wii U:n kohonneista myynneistä päätellen Mario Kart 8 on yhtä suosittu kuin ensimmäinenkin osa. Vieraileva arvostelijamme Lucar lähtee ottamaan siitä selvää.

Pelattavuudesta

Mario Kart 8:ssa ei ole tarinatilaa, ei edes uramoodia, joten sivuutan sen osion täysin. Sanottakoon, että mestaaruuskilpailut eli Grand Prixit voidaan kokea eräänlaisena tarinatilana, koska ne muodostavat sekä yksin- että moninpelaamisen pohjan. Grand Prixejä on kahta laatua, joista ensimmäiset ovat pelkästään uusia ratoja ja toiset vanhoista Mario Karteista kierrätettyjä uusioratoja. Grand Prixiin sisältyy neljä rataa, joilla ajamista siivittävät erilaiset esineet eli power-upit, kuten heitettävät kilvet ja lisävauhtia väliaikaisesti antavat sienet. Uutuutena tulee supertorvi, jolla pystyy torjumaan jopa videopelihistorian pelottavammaksi viholliseksi haukutun sinisen kilven.

Kummissakin hyödynnetään Mario Kart 8:n pääasiassa mainostetuinta ja kaiken päälle turhinta uutta ominaisuutta; seinillä ajoa. Renkaat kääntyvät sivuttain ja yhtäkkiä liu'ut ylösalaisin. Useimmiten sitä ei edes ehdi ihastella ylösalaisia maisemia, kun on kova kiire pitää silmällä muita ajajia. Huolimatta siitä, magneettiseinät tuovat mukavasti uutta kierrätysratoihin ja jopa allekirjoittanut joutuu pyörtämään puheensa siitä, että Mario Kart -sarja ei uudistu tarpeeksi. 

Myös Battle-moodi eli taistelutila ja ajastetut haasteet tekevät paluun. Ajastetuissa haasteissa ajetaan arvattavasti aikaa, tai tietyssä ajassa kentän läpäiseviä haamuja, vastaan. Battle-moodissa pitää poksautella toisten pelaajien palloja, ja kun pallosi loppuvat, tipahdat pois pelistä. Mielestäni moodin pelaaminen etenkin lokaalisti veljeni kanssa sisälsi liikaa odottelua, kun omat pallot meni ja erä jatkui vielä 3 minuuttia. Perinteistäkin kisailua voi muokata; kentälle ripoteltujen esinelaatikoiden sisältöä, tietokoneen ohjaamien kilpailijoiden vaikeustasoa ja esimerkiksi sitä, kilpaillaanko tiiminä vai yksin.

Kaiken päälle Grand Prixit pystyy ajamaan kolmella eri nopeusluokalla; viidenkymmenen, sadan ja sadanviidenkymmenen kuutiosenttimetrin tilavuisella moottorilla. Palkinnoksi on jaossa auton modifikaatioita kolikoita keräämällä ja uusia hahmoja kisoja voittamalla. Tekeminen ei siis lopu kesken aivan äkkiä, ja senkin jälkeen on vielä rajattomasti tekemistä internet-kisoissa.

Ninternet

Nintendo ja internet, kaksi sanaa jotka sopivat yhteen kuin lähimmäisenrakkaus ja Phil Fish. Internet-kisojen toimivuus on kuitenkin satunnaisaspektilla yllättävän, jopa erittäinkin suurta. Kisoista lentää harvemmin ulos, mikäli vain ymmärtää valita globaalin tai maanosakohtaisen kilpailun. Mikäli pelaa kavereidensa kanssa, saattaa käydä yllättävästi. Shroomin ylläpito ja allekirjoittanut yrittivät pelata nettikisan, ja se hupi kestikin 2 minuuttia ennen kuin näytölle pomppasi virheilmoitus.

Netistä saa tietysti paljon hupia irti. Voittamalla kisoja saa pisteitä, ja aloituspistemäärä on 1000 pistettä, joten ihan heti ei mennä miinuksenkaan puolelle. Kilpakumppaneista on oikeasti vastusta, ja parhaimmillaan hupi on, kun koko 12 pelaajan rosteri on täynnä. Hauskuutta lisäävät Mii-hahmot, jotka saa käyttöönsä voittamalla tietyn määrän Grand Prix -kisoja. Omalla Mii-hahmolla voi körötellä sitten maailmanlistojen kärkeen tai vaikkapa alas sillalta. Jälkimmäinen onnistuu allekirjoittaneelta parhaiten. Nintendo on myös vahvistanut, että Amiibo-hahmot, nuo Nintendon Skylanderit, saapuvat myös jossakin muodossa Mario Kart 8:n maailmaan.

Loppusanat

Olen sitä mieltä, että luvut pitävät paikkansa. Tämä peli on sen arvoinen. Hupia riittää pitkäksi aikaa eikä pelattava tosiaan lopu kesken. Internet-ongelmatkaan eivät pilaa peliä, kun yksinpelissäkin riittää jo tekemistä. Mario Kart on tietysti parhaimmillaan niin kuin se kuuluukin pelata; kotisohvalla porukassa. Peli saa arvosanaksi täydet kymmenen pistettä ainakin minun osaltani. Tässä on viimeistään syy ostaa Wii U.


10/10Mestariteos
Samoilla linjoilla arvostelun kanssa. Jäin kaipaamaan perinteisiä battle-areenoja noiden uusien rinnalle, mutta tuollakin systeemillä eletään.

Peli on myynyt kunnioitettava 2 miljoonaa kappaletta, joten Wii Uukin alkaa nousemaan sieltä lätäköstään. 


Lähetä viesti
Kommentointi on poistettu toistaiseksi käytöstä