+
Ladataan haku

Splatoon
25.06.2015 - Kirjoittanut: Naatiska - Kommentit

You’re a kid now, you’re a squid now. Äskeiset lausahdukset ovat varmasti tavoittaneet jokaisen pelaajan viimeaikoina. Kyseinen meemihän on peräisin Nintendon uutuusräiskinnästä; Splatoonista. Täysin uudenlainen IP on tähän mennessä osunut jackpottiin ja myynyt maailmanlaajuisesti alle kuukaudessa yli miljoona kappaletta, mikä on melko hyvin uudelta pelisarjalta. Kuka olisi arvannut, että peli jossa ammutaan lapsenomaisesti maalipyssyillä,  nousisi suureen suosioon?

Are you a kid now?
Splatoonissa pelataan mustekalamaisella Inkling-hahmolla, jonka jokainen pelaaja voi kustomoida omanlaisekseen erinlaisin asustein, jotka samalla muokkaavat hahmon ominaisuuksia, kuten nopeutta. Inklingin perusvarustukseen kuuluu tietenkin maalipyssy, jolla sitten voi levittää maalia pitkin maita ja mantuja. Pelissä on laajavalikoima erilaisia aseita, aina nopeatahtisista rynkyistä hitaisiin tarkkuuskivääreihin ja jokaisen aseen mukana on tietynlaisia sub-weaponeja esimerkiksi pommeja tai tutka joka paljastaa vastustajien sijainnin. Jokaiselle löytyy varmasti ase vastaamaan pelityyliään.

Or are you a squid now?
Splatoonin konsepti pohjautuu kekseliäästi maalin levittämiseen. Maalia voi roiskia minne tahansa kenttää ja hyödyntää sitä kulkureittinä, sillä nappia painamalla Inkling muuttuu pieneksi kalmariksi joka voi uida maalissa. Esimerkiksi seinään voi roiskaista maalia, ja kulkea näin kalmarina seiniä pitkin. Tälläinen tasosuunnittelu tarjoaa monipuolisia puzzleja ja erilaisia vaihtoehtoja moninpelissä.


Näin alkuun on ylistettävä liiketunnistusohjausta Gamepadillä, sillä se todellakin toimii kuin rasvattu. Ohjainta kallistelemalla tähtääminen sujuu sulavasti ja nopeasti sekä antaa pienen edun verrattuna kameran liikutteluun analogisella tatilla. Kaiken lisäksi pelialueen kartan ja maalatut alueet näkee Gamepadin näytöstä mikä on oikein tervetullut ominaisuus tämän kaltaisessa pelissä.

Squids, squids everywhere!
Splatoonin tärkein moninpelitila on ”Turf War” jossa pelataan 4 vs. 4 tiimeillä ja tarkoituksena on maalata pelialuetta enemmän kuin vastustaja. Voittaja ratkeaa tietenkin sillä perusteella, kumpi tiimi maalasi enemmän pinta-alaa. HC-pelaajille löytyy ”Ranked Battle”, jossa täytyy valloittaa jokin tietty alue kentältä, ja pitää sitä hallussaan mahdollisimman pitkään. Tässä pelitilassa nimensä mukaisesti rankataan pelaajia suorituksen mukaan jossa C- on matalin leveli ja korkein A+. Molemmat pelitilat ovat todella koukuttavia ja tarjoavat viihdykettä koko rahan edestä.

Kahden edellä mainitun lisäksi Splatooniin on tulossa myös lisää pelitiloja ilmaisten päivitysten muodossa. Pelaaminen ja hupi ei todellakaan lopu aivan heti!

Internetin välityksellä moninpeli toimii suorastaan moitteetta. Ei pitkiä latausaikoja, eikä turhaa lagailua kesken matsien. Nintendo on hieman yllätyksenä vienyt voiton kotiin Splatoonin online-ominaisuuksien kohdalla, kun katsoo miten huonosti aiemmat yritykset onlinepelaamisen saralla ovat menneet.

Olen toisaalta myös kuullut valitusta voicechatin puutteesta, mutta itseäni ei moinen ominaisuus kiinnosta. Vaikka Splatoon vaatiikin tiimityöskentelyä, en silti jäänyt kaipaamaan voicechattia. Tällä hetkellä ainut heikkous online-ominaisuuksissa mielestäni on omien lobbyjen puute. Splatoonissa ei voi järjestää omia matseja ja kutsua kavereita mukaan, mutta tämä ominaisuus on tulossa lähiaikoina.

One squid, two squids
Sen sijaan paikallinen moninpeli on niin nopeasti kasaan sutaistu tekele, että ihan hävettää Nintendon puolesta. Yhtiö joka on aina painottanut saman sohvan moninpelien tärkeyttä, onnistui pilaamaan kyseisen huvin täysin. Pelin lokaali-moninpelissä voi pelata ainoastaan kaksi pelaajaa 1 vs. 1 asetelmalla jossa maalin levittämisen sijaan puhkotaan ilmapalloja ja ansaitaan sitä kautta pisteitä. Hyvin laimeaa siihen nähden mitä online tarjoaa, mutta kai tämä sitten kompensoi onlinepelien mahtavuutta.

Yksinpeli ei selvästikään ole Splatoonin vahvimpia osa-alueita, mutta se tarjoaa ihan hyvän johdattelun pelin mekaanikkaan. Se ei myöskään ole täysin turha, sillä sen kautta unlockataan uusia aseita, mikä sinällään pakottaa pelaajan käymään kentät läpi tarkkaan kerättävien asioiden takia. 
	
Myönnän etten ole pelannut kuin kaksi ensimmäistä aluetta ja kukistanut niiden bossit, mutta moninpeliin tottuneena yksinpelin on vain hieman tylsä. Tosin se kyllä peittoaa useiden muiden räiskintäpelien storymodet mennen tullen, joten täysin metsään Nintendo ei ole mennyt.

Splatatatatatata- Splatoon!	
Splatoon on yksi Nintendon parhaimmista suorituksista vähään aikaan ja paras seikka on se, että kyseessä on täysin uudenlainen pelisarja eikä se kierrätä lainkaan vanhaa. Splatoon on vielä pitkien pelisessioidenkin jälkeen hyvin tuore kokemus ja se on helppo nakata konsoliin ja alkaa pelaamaan, mikä on melko harvinaista nykypelien keskuudessa. Toistaiseksi Splatoon on hieman keskeneräinen, mutta sisältöä on luvattu saapuvan ilmaiseksi pitkin kesää ja vielä siitäkin eteenpäin, joten pelin tulevaisuus näyttää varsin valoisalta ja värikkäältä, aivan niin kuin pelin 
grafiikatkin.


9/10Loistava peli
Lähetä viesti
Kommentointi on poistettu toistaiseksi käytöstä